Therapie bij Angst en Paniek
“Angst hebben is oké en praten helpt.”
“Angst hebben is oké en praten helpt.”
We kennen een verschil tussen reële en irreële angst:
Als je de diagnose krijgt van een levensbedreigende ziekte als kanker ontstaat de reële angst het niet te overleven, je bent bang om dood te gaan. Wanneer je je in een openbare ruimte bevindt met andere mensen en bang bent dat er iets met je gebeurd terwijl je je tussen al deze andere mensen bevindt, dan is dat doorgaans een irreële angst.
In therapie help ik je met jouw irreële angsten door onder andere het gebruik van visualisatie-oefeningen waarmee je je angst onder ogen zult zien en weer in mogelijkheden kunt gaan denken in plaats van beperkingen. Angst is een emotie waarin je gemakkelijk vast komt te zitten, zeker wanneer je niet of nauwelijks tegenslag hebt ervaren in je leven.
Vervelend en lastig genoeg is het van belang om je angst onder ogen te zien, serieus te nemen, niet te bagatelliseren of proberen weg te stoppen. Angst wil gezien worden, erkend worden, de ruimte krijgen en dan kun je het nog steeds niet controleren, maar er wel mee leven.
ACT (acceptence and commitment therapy) is een beproefde benadering om met angst om te gaan en is helpend voor de rest van je leven. Exposure therapy is eveneens een veel gebruikte benadering voor angstklachten en is gebaseerd op het figuurlijk en/of letterlijk blootstellen aan je angst om zo andere strategieën te leren toepassen.
Op deze manier ontdek je dat je de ervaring kunt delen zonder dat er iets rampzaligs gebeurt. De angst wordt steeds meer ervaren als iets wat geen schade meer kan aanrichten en wat in het verleden heeft plaatsgevonden.
Het lucht op om herhaaldelijk te vertellen over de traumatische gebeurtenis; hierdoor daalt de angst voor de herinnering eraan.
En heb je wel eens gemerkt hoe je adem verandert wanneer je geraakt bent? Dat als je bang bent je bijna niet of heel hoog en/of snel ademt?
Je natuurlijke ademhaling is een ontspannen ademhaling die je de nodige vitaliteit, rust en energie geeft om je leven en relaties vorm te geven zoals je dat graag wil. Door boosheid of angst ontwikkel je een afweermechanisme en daar hoort een bepaald ademhalingspatroon bij. Wanneer je je uit angst klein houdt, adem je niet diep en ontspannen, maar hoog en oppervlakkig. Een ander zal snel en oppervlakkig gaan ademen, of zijn adem vaker inhouden en onder controle proberen te houden.
Door educatie over de invloeden die angst op je lichaam heeft, met name op je ademhalingssysteem en door het inzicht dat je hierdoor krijgt zul je deze symptomen vroegtijdig leren her- en onderkennen. Ik leer je ademhalings- en ontspanningsoefeningen en wanneer je die regelmatig doet zul je spoedig (doorgaans binnen een paar weken) een positief resultaat merken. Je leert door de oefeningen op bewust niveau te ontspannen, zodat je de angst op een andere manier ervaart, minder overweldigend en minder heftig.
Waar komen jouw angsten vandaan? Soms lijkt er geen duidelijk trauma aan ten grondslag te liggen. Vaak in ieder geval niet iets dat je je herinnert.
Je bent bang voor water en je hebt geen idee waarom. Je moeder heeft je vroeger niet bijna in je badje laten verdrinken, je bent niet onverwacht in het water geduwd. Maar toch, je bent doodsbenauwd voor water. Je gaat niet met vrienden mee zwemmen, slaat bedrijfsbootstochtjes zeker af en een vakantie aan zee is aan jou niet besteed. En meer en meer gaat de angst voor water je leven beheersen, totdat je nauwelijks meer onder de douche durft.
Iedere vorm van irreële angst, paniek en/of dwang is het gevolg van overactiviteit van het zenuwstelsel. Het gaat van een lichte verlegenheid tot paniekaanvallen, van een zekere mate van faalangst tot een dwangstoornis die je leven beheerst.
Wanneer we in het verleden gaan spitten om een antwoord te vinden op de oorsprong van je angst, door middel van hypnotherapie, levert dit regelmatig onverwachte resultaten op. In je onderbewustzijn weet je alles over jezelf. Door hier verbinding mee te maken krijg je inzicht in een mogelijke oorsprong van je angst en krijg je het begrip voor en geduld met jezelf, wat nodig is om je angst de ruimte te geven, zodat het je niet meer overheerst. Onbewust heeft angst alles te maken met gedrag; een geconditioneerde gewoonte die de overactiviteit van een deel van je zenuwstelsel in stand houdt.
Door middel van de bovenstaande interventies gaan we je angst stukje bij beetje ontmantelen en je gedachten en gevoelens toetsten en afstemmen op de werkelijkheid. En door de ademhalings- en ontspanningsoefeningen leer je de geconditioneerde gewoontes te overschrijven.
Ook al noemen we sommige angsten irreëel, voor jou voelt dat helemaal niet zo. Als angst op welke manier dan ook je in de weg staat om in alle vrijheid leven te leven, dan is het belangrijk om dat serieus te nemen. Je kunt dit ombuigen en ik wijs je de weg hoe je dat doet.